در اقتصاد کشور ما وجود انبار بهعنوان بستری برای نگهداری و ذخیرهسازی داراییهای سازمان بسیار حیاتی است. عملیات انجامشده در انبار عموماً برای مشتریان نامرئی است، اما برای اطمینان از تحویل بهموقع، نقش مهمی در پشتصحنه ایفا میکند. برای دستیابی به این هدف، مدیریت انبار کارا تضمین میکند که تمام فرآیندهای انبار تا حد ممکن کارآمد و دقیق اجرا میشود و شامل کلیه مراحل برنامهریزی و کنترل فعالیتها و فرایندها برای اداره انبار و برآوردن تقاضای مشتری است. به طور کلی از مزایای سیستم انبارداری یا همان مزایای مدیریت انبار، اجرای مؤثر عملیات درصدد دستیابی به بهرهوری بیشتر و با صرف حداقل هزینه است. در این مقاله بیشتر با مزایای سیستم انبارداری و مزیتهایی که مدیریت صحیح انبار به دنبال دارد آشنا میشویم.
مزایای مدیریت انبار
برخی از مزایای سیستم انبارداری انبار شامل:
- بهینهسازی فضای انبار برای به حداکثر رساندن موجودی ذخیرهشده.
- در دسترس قرار گرفتن موجودی و یافتن آسان برای کارکنان.
- اطمینان از نیروی انسانی کافی.
- تکمیل مؤثر سفارشات و جلوگیری از سفارشات تکراری.
- هماهنگی جهت ارتباط با تأمینکنندگان و شرکتهای حملونقل.
- سازماندهی موجودی انبار بهگونهای که از افزایش بیشاز حد جلوگیری شود (وجود اقلام مازاد انبار منجر به ضرر های ناشی از تغییر قیمت و فساد برخی از موجودیها میشود ).
- و درنهایت ارسال بهموقع سفارشات.
برای شرکتهایی که کالاهای خود را به صورت انبوه تولید می کنند ، داشتن فضای انبار کافی برای ذخیره تمام مواد اولیه خود نه تنها مهم است، بلکه حیاتی است. هدف مدیریت انبار چیدمان انبار به نحوی است که از حداکثر فضای انبار بهصورت افقی و عمودی برای قرار دادن موجودی برنامهریزیشده استفاده میکند.
تولید در مقیاس بزرگ مستلزم فضای یکسان برای کالاهای تکمیل شده نیز می باشد. با استفاده از فضای انبار بزرگ، تولید کنندگان می توانند کالاها را زودتر تولید کنند. این می تواند برای برنامهریزی تولید کالاهای فصلی بسیار مفید باشد.
برای تولیدکنندگان، هرگز فشار شدیدتری برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها وجود نداشته است. یافتن بهترین راه برای مدیریت خرید، ذخیره سازی، توزیع و تدارکات، گردش کار تولید را افزایش داده و بهرهوری را افزایش می دهد. یکی دیگر از مزایای مدیریت انبار کاهش هزینههای حمل موجودی و سایر هزینههای غیرضروری است.
از دیگر مزایای مدیریت صحیح انبار، خدمات سریع، با کیفیت بالا و هزینه کم است که میتواند بر کل زنجیره تأمین تأثیر بگذارد و روابط با تأمینکنندگان و مشتریان را تقویت کند.
همچنین مدیریت انبار این واقعیت را در برمیگیرد که شما بر کار کارکنان انبار نیز نظارت داشتهاید. مدیریت انبار تضمین میکند که آیا گیرندگان، حملکنندگان مواد و محصولات، اپراتورهای تجهیزات، مسئول چیدمان و بستهبندی و سایر ذینفعان قادر به دستیابی به اهداف خود بهطور مؤثر هستند یا خیر.
مزایای سیستم انبارداری برای مدیریت موجودی
مدیریت انبار میتواند با مدیریت موجودی با استفاده از تکنیکهای مختلف مانند تجزیهوتحلیل ABC، مدیریت موجودی دائمی و دورهای، Just-in-time، FIFO & LIFO، EOQ و… به شما در کنترل هزینه حمل موجودی کمک کند.
- تجزیهوتحلیل ABC:
یک روش طبقهبندی موجودی انبار بر حسب اهمیت و ارزش آنها است. به عنوان مثال اقلام موجود در انبار را به روش زیر به ۳ دسته تقسیم میشود.
A: محصولاتی که ارزش بالایی دارند و بیشترین سود را به همراه دارند.
B: پرمتقاضی هستند و اغلب فروخته میشوند اما از اقلام A ارزش و سود کمتری دارند.
C: شامل بقیه موجودی شماست که فروش چندانی ندارد و کمترین سود را دارد.
سپس می توانید تصمیم بگیرید که A نزدیک محل بستهبندی و C در دورترین فاصله قرار گیرد.
- Just in Time:
سازمانهایی که از روش JIT استفاده میکنند در لحظه اقلام مورد نیاز خود را موجود میکنند. بدین صورت هزینههای جانبی نگهداری و ذخیرهسازی کالا در انبار کاهش مییابد.
- FIFO & LIFO (First-In, First-Out و Last-In, First-Out)
First-In, First-Out: با پیادهسازی این روش در انبار اطمینان حاصل میشود که اولین موجودی که دریافت میکنید، اولین کالایی است که از انبار شما خارج میشود. در مواقعی که موجودی شما شامل کالاهای فاسدشدنی یا منسوخشدنی است، این روش بسیار کاربردی بهشمار میرود.
Last-In, First-Out: دقیقاً برعکس FIFO است. بهصورتی که جدیدترین موجودی که دریافت میکنید، اولین کالایی است که از انبار شما ارسال میشود. اقلام جدید نسبت به اقلام قدیمی اولویت دارند. به عنوان مثال در انبار هایی با موجودی مشابه که سیاست قیمتگذاری آنها بر اساس نرخ تورم است (قیمت فروش برابر آخرین نرخ خرید)، روش LIFO کاربردی بهشمار میرود.
EOQ:
یک روش مدیریت موجودی جهت کاهش هزینه های موجودی در یک انبار است که با توجه به سهولت پیادهسازی آن بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش با تمرکز بر محاسبه مقدار سفارش هر محصول یا مواد اولیه، هزینههای ناشی از ذخیرهسازی موجودی را به حداقل برساند.
با مدیریت انبار، سرعت تکمیل سفارش افزایش مییابد، بنابراین هزینه حملونقل موجودی کاهش و سود افزایش مییابد. همچنین از مزیتهای دیگر سیستم انبارداری میتوان به بهبود سرعت و دقت پردازش سفارش با استفاده از فناوریهای مدرن مانند روباتها و اتوماسیون انبارها، نرمافزارهای موجودی و مدیریت انبار، لیفتراک، نوار نقاله و سایر تجهیزات مکانیکی و تکنولوژیکی اشاره کرد.
مزایای مدیریت انبار یا به عبارتی مزایای سیستم انبارداری شامل بهبود بخشیدن به عملیات انبار شماست. کلید به دست آوردن مزیت افزایش سودآوری نسبت به رقبای خود در نحوه مدیریت انبار شما نهفته است. رقیب شما ممکن است فروش بیشتری نسبت به شما داشته باشد، اما اگر انبار خود را با مهارت مدیریت کنید، درنهایت پول زیادی را پسانداز میکنید و در دنیای کسبو کار موفق خواهید بود.