در ابتدا سیستمهای مدیریت انبار، به همراه سایر سیستمهای سازمانی مانند ERP، بهعنوان سیستمهایی که بر روی سرورهای داخلی سازمان اجرا میشدند، شروع به کار کردند. سپس به واسطه تغییر و توسعه، نرم افزارهای انبارداری آنلاین ایجاد شد که در مقایسه با سیستمهای سنتی، مورد استقبال بیشتری قرار گرفت. نرم افزارهای انبارداری تحت وب نیازهای امروز و فردای زنجیره تأمین را برطرف میکنند و با در اختیار داشتن این مزیت که مسئولیت نصب، مدیریت و ارتقاء سیستم، از بخش IT سازمان سلب میشود، بسیار متداول هستند. در این مقاله قصد داریم تا با مزایا و معایب نرم افزار انبارداری ابری بیشتر آشنا شویم.
مزایای نرم افزار انبارداری ابری
نرم افزارهای انبارداری آنلاین مزایای بسیاری دارند که در اینجا به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- ایجاد انعطافپذیری در عملیات زنجیره تأمین: امروزه در بازار جهان، سرعت عاملی مهم است. نرم افزار انبارداری تحت وب به شما این امکان را میدهد تا بهسرعت عملیات زنجیره تأمین خود را برای برآوردن شرایط متغیر بازار گسترش دهید. همچنین نرم افزارهای انبارداری ابری انعطافپذیرتر هستند و با تغییر شرایط تجاری یا تغییر شرایط بازار میتوانند دوباره پیکربندی شوند. از این رو هنگام وقوع بحرانها یا فرصتهای جدید شما آمادگی لازم را خواهید داشت.
- افزایش بهرهوری عملیاتی: با نرمافزار مدیریت انبار که عملیات اجرایی را در فضای ابری مدیریت میکند، زنجیرههای تأمین می توانند در زمان واقعی موجودی خود را مشاهده کنند. همچنین زنجیره های تامین با استفاده از این نرم افزارهای انبارداری تحت وب می توانند نحوه برخورد مشتریان خود با این تکنولوژی را ارزیابی کنند.
- بهبود تجربه مشتری: سیستمهای مدیریت انبار مبتنی بر ابر به مشاغل کمک میکنند تا تقاضای واقعی بازار را برآورده سازند. همچنین مشتریان قادر هستند در هر زمان و از هرکجا خرید کنند و فرایند تحویل سریع که به واسطه استفاده از نرم افزار انبارداری ابری حاصل می شود به معنای تجربه بهتر مشتری است.
- پیادهسازی سریع: پیادهسازی سیستمهای انباداری سنتی معمولاً ماهها به طول میانجامد، درحالیکه پیادهسازی نرم افزار انبارداری آنلاین بسته به پیچیدگی آن میتواند تنها در عرض چند هفته تکمیل شود. این بدان معناست که سازمانها روش سریعتری برای بازگشت سرمایه دارند و میتوانند سریعتر از قابلیتهای WMS ابری استفاده کنند که این یک مزیت بزرگ در اقتصاد مدرن با سرعت پیشروی سریع است.
- دردسرهای کمتر هنگام ارتقا: نرم افزارهای انبارداری تحت وب دارای مزیت ارتقا منظم و برنامهریزی شده هستند که در آن همه بهروزرسانیها و تنظیمات، توسط خود فروشنده انجام میشود. این بدان معناست که سازمانها قادر هستند همیشه از آخرین نسخه نرمافزار استفاده کنند و حداقل زمان و منابع را برای بهروزرسانیها صرف کنند. در مقابل، هنگامیکه زمان ارتقا سیستم مدیریت انبار قدیمی فرا میرسد، شرکت باید بهدنبال نصب مجدد و پیکربندی کامل باشد.
- هزینههای پایینتر: پیادهسازی یک نرم افزار انبارداری تحت وب، به کنترل هزینهها کمک میکند. WMS های مبتنی بر ابر نیازی به سختافزار، نصب نرمافزار و مدیران IT ندارند؛ بنابراین آنها هزینههای اولیه و جاری کمتری نسبت به سیستمهای سنتی دارند. همچنین نیازی به سفارشیسازی یا اصلاحات هزینهبر ندارند. ارتقا سیستمهای انبارداری که مبتنی بر وب نیستند ممکن است گران باشد زیرا این فرآیند شامل نصب و پیکربندی مجدد نرمافزار و در برخی موارد ارتقا سختافزار است.
- یکپارچگی (مدیریت انبار وERP): نرم افزارهای انباداری آنلاین با قابلیت یکپارچه شدن با چندین سیستم برای اتصال تمامی فرآیندهای لجستیکی در دستری شماست.
معایب نرم افزار انبارداری آنلاین
نرم افزار انباداری تحت وب همچون بسیاری از سیستم ها، علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد که در ادامه برخی از آنها را شرح خواهیم داد.
- هزینههای بلندمدت: نرم افزار انباداری ابری اغلب هزینههای اولیه کمتری نسبت به سیستمهای سنتی دارند اما هزینه پرداخت مجوزها بهصورت ماهانه یا سالانه ممکن است در بلندمدت گرانتر باشد. همچنین ممکن است سازمانها برای پیادهسازی ماژولهای جدید یا بستههای پشتیبانی برتر، هزینههای بیشتری متحمل شوند.
- سفارشیسازی: بهطورکلی نرمافزار انبارداری آنلاین قابلیت سفارشی سازی ندارد، بنابراین برای سازمانهایی برای برطرف کردن نیازهای خاص و الزامات صنعت خود نیاز به اصلاح نرمافزار دارند، مناسب نیست. شرکتهای بزرگتر اغلب از سیستم مدیریت انبار که تحت وب نیست استفاده میکنند زیرا به سیستمهای سفارشی نیاز دارند که نیازهای خاص صنعت آنها را برآورده کند.
- بهروزرسانی: WMS های آنلاین برای همه مشتریان بهطور منظم بهروز میشوند. درحالیکه این امر یک مزیت محسوب میشود و بهروز بودن سیستمها را تضمین میکند، ممکن است نیاز باشد که مشتریان بهطور مرتب فرایندها را تغییر دهند تا از نرمافزار جدید مطلع شوند و در صورت وجود تغییرات قابلتوجه، هر بار که نرمافزار بهروز میشود کاربران نیاز به بازآموزی دارند.
همانطور که پیش از این بیان شد، با ظهور فناوری و تغییرات بعدی در چشم انداز کسب و کارها، دیجیتالی شدن انبارها به یک ضرورت تبدیل شده است که این تحول از طریق پیاده سازی نرم افزارهای انبارداری تحت وب یا به عبارتی نرم افزارهای انبارداری ابری امکان پذیر شده است. توجه به این نکته ضروری است که نرم افزارهای انبارداری آنلاین همچون بسیاری از سیستم ها، از مزایا و معایبی برخوردار هستند که در این مقاله به شرح آنها پرداختیم.