انتخاب استراتژیهای مدیریت انبار و تکمیل سفارش که با اندازه کسبوکار، حجم و نوع سفارشاتی که دریافت میکند مطابقت دارد، میتواند به سازمان کمک کند تا محصولات را سریعتر ارسال کند، ضایعات را به حداقل برساند و رضایت مشتری را افزایش دهد. از سوی دیگر استفاده از استراتژیهای انبارداری میتواند به گردش کار مؤثر در انبار کمک کند. از این رو قصد داریم تا در این مقاله به شرح چند استراتژی یا روش پرکاربرد در مدیریت انبار بپردازیم.
استراتژیهای مدیریت انبار و روشهای انبارداری
در ادامه به شرح چندین استراتژی مهم برای تکمیل سفارشات و مدیریت انبار خواهیم پرداخت.
- First expired, first out (FEFO): در این استراتژی مدیریت انبار، محصولاتی که زودتر از بقیه منقضی میشوند، ابتدا ارسال میشوند.
- First in, first out (FIFO): در این استراتژی، محصولاتی که زودتر از بقیه وارد انبار شدهاند، ابتدا ارسال میشوند و میتوانید اطمینان حاصل کنید که اقلام قدیمیتر، پیش از اقلام جدید ارسال میشوند.
انبارهای عبوری: در این روش پس از جمعآوری کالاها از تامینکنندگان و ارسال آن به انبار، سایر فرایندها همچون بستهبندی و … انجام شده و تلاش میشود در کوتاهترین زمان (کمتر از ۲۴ ساعت) محصولات به دست مشتری برسد. انبارهای عبوری بهترین راه برای کاهش قابلتوجه هزینهها، زمان ذخیرهسازی و جابجایی است.
- دسترسی سریع و آسان به کالاهای پرمصرف: روشهای تجزیهوتحلیل موجودی مانند تجزیهوتحلیل ABC و تجزیهوتحلیل FNS به شما کمک میکند تا محبوبترین و پرفروشترین کالای موجود در انبار را بشناسید تا بتوانید آنها را در مکانهایی ذخیره کنید که نزدیکتر به ایستگاه بستهبندی هستند. همچنین بهتر است کالاهایی را که میتوانند بهراحتی با یکدیگر اشتباه گرفته شوند، جدا از هم قرار گیرند.
- به اشتراکگذاری اطلاعات ضروری: در استراتژیهای سیستم انبارداری، به اشتراکگذاری سریع و شفاف اطلاعات با همه ذینفعان انبار بسیار مهم است. استفاده از یک سیستم مدیریت انبار میتواند به شما در به اشتراکگذاری دائمی دادهها کمک کند و دید بهتری از انبار در اختیار شما قرار دهد. همچنین امکان ردیابی آسان محصولات در انبار را برای شما فراهم میکند.
- استفاده از دادهها برای مدیریت سطوح عرضه: تا آنجا که میتوانید اطلاعات مربوط به سطوح موجودی، جریان موجودی و سایر موارد را جمعآوری کنید و سپس با تجزیهوتحلیل دادهها با کمک نرمافزار پیشرفته موجودی و مدیریت انبار، مدیریت آنها را برای زنجیره تأمین انجام دهید. با کمک تجزیهوتحلیل، میتوانید تقاضاهای آینده را پیشبینی کنید و بدانید چه زمانی باید منابع را افزایش دهید.
- عدم اعتماد به ثبت دستی اطلاعات: ورودیهای دستی همیشه میتوانند خطاهایی را با خود به همراه داشته باشند و گاهی اوقات فریبنده هستند. در عوض، شما همیشه میتوانید از بارکد و اسکنرهای RFID برای ثبت ورودیها، خروجیها و سایر اطلاعات استفاده کنید. میتوانید این برچسبها و اسکنرها را به نرمافزار مدیریت انبار و موجودی متصل کنید تا مطمئن شوید همهچیز بهطور همزمان بهروز میشود. بااینحال، هرگز نباید فراموش کرد که در صورت نیاز به بررسی هماهنگ بودن یا نبودن دادههای مجازی با واقعیت موجود، به کمک انسان نیاز است.
- بررسی KPI های انبار: شاخصهای کلیدی عملکرد آینهای هستند که همیشه تصویری واقعی از نحوه عملکرد انبار را به شما نشان میدهند. بسته به ماهیت کسبوکار خود، باید مرتباً KPI موجودی و انبار خود را بررسی کنید.
- اولویت قرار دادن ایمنی انبارها: شما باید تمام دستورالعملهای ایمنی ارائهشده توسط مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را دنبال کنید. اقدامات ایمنی را ساده نگیرید زیرا نادیده گرفتن نکات ایمنی میتواند عواقب مهلکی را در پی داشته باشد.
- آمادگی برای شرایط اضطراری: برنامههای احتمالی باید در لیست اولویتهای شما قرار گیرند زیرا شرایط اضطراری مانند بلایای طبیعی، نقص دادهها یا هرگونه اتفاق ناگوار دیگری میتواند در هر زمانی در این مرکز رخ دهد.
- بازخورد ۳۶۰ درجه: بازخورد ۳۶۰ درجه به این معنی است که شما بازخورد را از همه و نهتنها از مدیران انبار یا مقامات ارشد میپذیرید. کارگران فعال در انبار کسانی هستند که داخل و خارج انبار شما را میشناسند. اگر مشکلی وجود داشته باشد، آنها کسانی هستند که اول از همه آن را شناسایی میکنند. از این رو توجه به نظر تمامی کارکنان انبار به عنوان یک استراتژی مناسب برای سیستم انبارداری شناخته میشود.
- تکرار عملیات: پایبندی کورکورانه به یک برنامه، بدون هیچگونه تکرار، میتواند برای عملیات انبار مضر باشد. شما هرگز نمیتوانید کامل باشید؛ ازاینرو باید برنامهها و شیوه اجرای برنامههای خود را تغییر داده و بهبود بخشید.
- حسابرسی و بررسی موجودی: حسابرسی و بررسی گاهبهگاه موجودی عادتی است که باید در مدیران و کارگران انبار خود ایجاد کنید. موجودی که معادل نیمی از سرمایه در گردش شرکت شماست مستلزم توجه بیشتر به انبار و ۵ فرآیند مهم آن یعنی دریافت، جایگذاری، برداشت سفارش، حمل و نگهداری است که تأثیر زیادی بر بهرهوری انبار شما دارد. شمارش چرخه و تجزیهوتحلیل علل ریشهای باید روش شما برای رویکرد موجودی و بررسی و حسابرسی انبار باشد. همچنین شما باید اطلاعات دقیق هر بخش را در اختیار همه قرار دهید زیرا سوابق موجودی بر همه ذینفعان انبار تأثیر میگذارد.
- تکنولوژی: تکنولوژی بخش مهمی از هر استراتژی مدیریت انبار است. دستگاههای تلفن همراه که لیست اقلام مورد نیاز را با مکان اقلام، شماره سریال و تعداد نمایش میدهند میتوانند به افزایش سرعت و دقت در تکمیل سفارشات کمک کنند.
در این مقاله با چند روش و استراتژی پرکاربرد مدیریت انبار آشنا شدیم. بکارگیری صحیح هر یک از این روشها موجب افزایش بهرهوری و دقت فعالیتهای انجام شده در انبار خواهد شد و کاهش زمان مورد نیاز برای تکمیل سفارشات را در پی خواهد داشت. از این رو نیاز است که تا حد امکان از استراتژی های مدیریت انبار بهره بگیریم. در کنار اینها، برای آشنایی با اصول انبارداری نیز میتوانید مقاله ” آشنایی با مدیریت انبار و اصول انبارداری” را مطالعه کنید.