یادداشت تخصصی

زنجیره‌ تأمین وسایل الکترونیکی و همه‌گیری ویروس کرونا

عنوان مقاله: Electronics supply chains are stuck between a pandemic and a trade war. Where do they go from here?
نویسنده: Morgan Forde
برگردان: سحر متین‌فرد (پژوهشگر موسسه مدیریت زنجیره تأمین آمادگران)
به سفارش: موسسه مدیریت زنجیره تأمین آمادگران
تاریخ انتشار: ۲۳ جولای سال ۲۰۲۰ میلادی

 

امسال یک سال پر فراز و نشیب برای بخش الکترونیک بوده است. مطالعه مک کینزی در ماه مارس هشدار داد که شرکت‌های الکترونیکی می‌توانند سهام خود را تا آوریل به دلیل بسته بودن کارخانجات ناشی از ویروس کرونا در چین و افزایش زمان تحویل، از بازار خارج کنند. ریچارد بارنت، مدیر ارشد بازاریابی شرکت Supplyframe، به Supply Chain Dive گفت: تعطیلی در چین “حدود یک ماه تا ۴۵ روز چرخه” را تحت تأثیر قرار داده است و ظرفیت تولید ممکن است ۵٪ تا ۱۰٪ کمتر از سال گذشته باشد.

این صنعت به سرعت به تأمین‌کنندگان سایر کشورهای آسیایی روی آورد و استراتژی‌های متنوع‌سازی موجود را که در طول جنگ تجاری ایالات متحده و چین اعمال شده بود، دو برابر کرد؛ اما این حرکت‌ها به طور کلی خطر را از بین نبرد و یا کاهش نداد. ۵۳ درصد از پاسخ‌دهندگان در نظرسنجی از ۲۱۷ رهبر صنعت الکترونیک که در ماه می توسط Supplyframe منتشر شد، گفتند که تولید محصولات جدید به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا به تعویق افتاده یا لغو شده است و ۳۷% اعلام کردند که هزینه قطعات آن افزایش یافته است.

در حالی که تیم‌های زنجیره‌تأمین تلاش می‌کنند تا از این چالش‌ها جلوگیری کنند، آماده‌سازی برای تنش‌های تجاری جدید پس از ویروس کرونا، بین پکن و واشنگتن، هرگز از بین نرفت. معامله تجاری فاز یک که در ماه فوریه به اجرا در آمد، برخی از تعرفه‌ها را کاهش داد و از افزایش نرخ در لیست‌ها جلوگیری کرد، اما دولت ترامپ از آن زمان به بعد این صنعت را رد کرد و خواستار بازگرداندن وظایف به سطح جنگ پیش از تجارت خود شد. این امر باعث می‌شود بسیاری از صنایع و به ویژه بخش الکترونیک بین دو بخش گرفتار شوند: تعرفه‌های در حال افزایش و ویروس همه‌گیر کرونا که موجب تعطیلی کارخانه‌ها شده است، تقاضای جهانی اقتصاد را کاهش داده و شیوه‌های متداول مدیریت زنجیره تأمین را زیر سؤال می‌برد.

آیا بخش الکترونیک از چین جدا خواهد شد

عملیات جابجایی برای صنعت الکترونیک بسیار بزرگ است. بسیاری از شرکت‌های بزرگ فناوری به دلیل ظرفیت‌های ویژه تولید، موقعیت مکانی تأمین‌کنندگان اصلی و صرفه اقتصادی، نمی‌توانند چین را کنار بگذارند. تولید وسایل الکترونیکی نیاز به تخصص دارد. در خارج از چین، تأمین‌کننده‌های واجد شرایط و نیروی کار ماهر کمتری هستند که انتقال کامل عملیات را از یک کشور به کشور دیگر دشوار می‌کند. هنگامی که بحران ویروس کرونا رخ داد، سازندگان تجهیزات اصلی نسبت به عملکرد تولیدکنندگان قراردادی خود در چین هیچ دیدی نداشتند و گسترش غیرقابل پیش‌بینی این بیماری همه گیر در کشورهای مختلف در زمان‌های مختلف موجب قرنطینه شد و باعث پیچیده‌تر شدن انتقال از چین شد. قبل از اینکه کرونا در معرض هر کسی باشد، تعرفه‌های واردات از چین حاشیه‌های قابل توجهی را در بین شرکت‌های تولیدکننده بخش فناوری از بین برد و فشار را بر گزینه‌های دیگر افزایش داد.

بسیاری از زنجیره‌های تأمین متنوع مالزی، تایلند و ویتنام به دلیل شیوع ویروس کرونا باعث کندی تولید در چین شده و تأمین اجزای اصلی مانند نیمه‌هادی‌ها یا دستگاه‌های الکترونیکی را قطع کرده است، اگرچه چین هنوز بر واردات الکترونیک به ایالات متحده تسلط دارد. مایک موهان، رئیس و مدیرعامل شرکت Best Buy، در تماس با درآمد Q1 این شرکت در ۲۱ مه گفت: قبل از شروع همه‌گیری، ما با وضعیت تعرفه سال گذشته دست و پنجه نرم می‌کردیم و بنابراین، تیم‌های ما به طور خستگی ناپذیری در اطراف کشورهای مبدأ کار می‌کنند و از همه شرکای ما تأمین می‌کنند.

با توجه به زیرساخت‌های موجود و تولیدی چین، برخی از شرکت‌ها، از جمله اپل، ترجیح داده‌اند که ثابت بمانند، زیرا باقی ماندن در چین و تولید بازارهای در حال رشد چین نویدبخش است.

فیلیپس در حال حاضر ۷۰ درصد از دستگاه‌های صوتی خود و ۲۰ درصد از کل محصولات خود را در چین تولید می‌کند. در برگه حقوقی این شرکت آمده است: “با رشد چین، انتظار می‌رود تعداد مشتریانی که به جای قیمت بیشتر به مارک و کیفیت محصول علاقه‌مند هستند، افزایش یابد. با ادامه رشد اقتصادی خود، چین طی چند سال آینده به طور قابل توجهی به درآمد بالای فیلیپس کمک خواهد کرد.”

داگ باری، مدیر ارشد ارتباطات و نشریات شورای تجارت ایالات متحده و چین، در مصاحبه‌ای با Supply Chain Dive گفت: این یک استراتژی است که شرکت‌های بزرگ چند ملیتی از جمله اپل و نایک نیز از آن استفاده می‌کنند. وی گفت: شرکت‌ها در حال بررسی منطقه‌بندی زنجیره تأمین در داخل و بازار چین هستند و از این رشد در طولانی مدت بهره می‌برند.

به همین دلایل، در حالی که واردات وسایل الکترونیکی HS 85 از چین از ژانویه تقریباً ۳۰،۰۰۰ TEU کاهش یافته است. طبق اطلاعات جمع‌آوری شده توسط دکارت داتامین، از ۱ تا ۱۹ ژوئیه، به طور کلی کشور تقریباً به همان اندازه که در اوج جنگ تجاری اختلالات مالی و عملیاتی بود، یک پایه اصلی تولید بود.

طبق بررسی PwC و AmChamChina در آوریل، ۸۴٪ از پاسخ‌دهندگان (نمایندگی صنایع مختلف در داخل تولید) قصد انتقال یا تولید به خارج از چین را نداشتند و ۷۴٪ گفتند که برنامه‌ای برای انتقال منابع ندارند.

بارنت گفت: “افزایش هزینه‌های تعرفه واقعی است و انگیزه‌های نسبی را تغییر می‌دهد اما … اگر به زنجیره‌های تأمین در دو یا سه رده نگاه کنید، آن‌ها همیشه ردپای قابل توجهی در چین خواهند داشت.” PwC پیش‌بینی می‌کند که شرکت‌ها پس از پایان کرونا به سمت استراتژی ۱+ چین حرکت خواهند کرد – با تکیه بر چین به عنوان یک پایه اصلی، در حالی که به دنبال کشورهای جایگزین برای تهیه منابع به صورت استراتژیک هستند.

آیا برون‌سپاری به کشورهای همسایه یک انتخاب است

عملیات برون‌سپاری به مکزیک می‌تواند برای شرکت‌های آمریکایی که تلاش می‌کنند تعرفه خود را کاهش دهند مفید باشد، اما این اقدام بدون مشکل نیست. یکی از شرکت‌های عضو IPC، تولیدکننده تخته مدار، به تولید تابلوهای مدار چاپی برای دستگاه‌های تهویه روی آورده است. این تابلوها در داخل تولید می‌شوند، برای نصب تراشه‌های مورد نیاز به چین فرستاده می‌شوند و مجدداً به آمریکا وارد می‌شوند، این یک فرآیند پرهزینه و طولانی است که جان میچل، رئیس IPC، گفت: صنعت تولید الکترونیک محلی رشد می‌کند. وی به Supply Chain Dive گفت که تقریباً ۳۸٪ از برد مدار چاپی از طریق مکزیک تأمین می‌شود. وی گفت: “این در حال رشد است که عالی است.” بنابراین داشتن چالش‌هایی برای آن زنجیره‌تأمین می‌تواند برای تولید این کالاهای ضروری ویرانگر باشد، از هوا گرفته تا اجزای تهویه.

 

Mitchell گفت: تولیدکننده در حال بررسی گزینه تغییر روند تولید به مکزیک است، اما عدم اطمینان اقتصادی و تجاری گسترده‌تر ناشی از شیوع ویروس کرونا، این برنامه‌ها را پیچیده کرده و عقب انداخته است.

بارنت گفت: “بازگشت به مکزیک منطقی است.” از مزایای آن می‌توان به هزینه‌های کارگری کمتر نسبت به ایالات متحده و چین و همجواری با مشتریان اشاره کرد، به این معنی که زمان تحقق و توزیع سریع‌تر است. میچل گفت: “بدیهی است که برای ورود به دستگاه‌های تهویه به وسایل الکترونیکی نیاز داریم.” در همین حال، با اقدامات صورت گرفته در مکزیک در میان افزایش موارد کووید-۱۹ در میان کارگران کارخانه، برخی از شرکت‌ها دوباره با افتتاح تدریجی چین در میان گرفتار می‌شوند.

گذشته از جنگ تجاری و همه گیری کرونا، شرکت‌های الکترونیکی با رکود روبرو هستند. برای تحمل شرایط موجود و زنده ماندن در ماه‌های نامشخص آینده، بارنت می‌گوید اکنون زمان ارزیابی مجدد اصول زنجیره تأمین و نوآوری است.

برای عبور از همه گیری، زنجیره‌های تأمین الکترونیک باید ارتقا یابند

به گفته بارنت، علی‌رغم عدم تمایل به دور شدن از روش‌های آزمایش شده و واقعی به حالت‌های چابک و انعطاف‌پذیرتر برنامه‌ریزی، با وجود فناوری‌های پیشرفته از خطوط کارخانه آن، صنعت زنجیره‌تامین الکترونیکی “عقب مانده است”.

از زمان ابتلا به ویروس همه گیر کرونا، ۳۱ درصد از پاسخ‌دهندگان نظرسنجی Supplyframe گفتند که آنها “بدون گذراندن مراحل صلاحیت فروشنده تأیید شده”، در حال ارائه خدمات جدید هستند تا سرعت دسترسی به موجودی مهم را تسریع کنند.

علاوه بر این، فشار برای کاهش هزینه‌ها به دلیل تلاش مدیران برای تأمین موجودی کالا، کاهش پیدا نکرده است. بارنت گفت: “اکثر مدیران اجرایی که در چند سال گذشته با آنها سر و کار داشتم احساس می‌کنند مانعی در راهشان قرار گرفته است.” “و به تازگی توسط CFO یا واحد بازرگانی تجاری به آنهایی که در حال سرویس دهی هستند گفته شده است، فقط قطعات ارزان بخرند، این اهداف را برای این سه ماه داشته باشند و دوباره تکرار کنند و دیگر جایی برای تجدیدنظر ندارند چگونه تیم‌های آنها با هوش بیشتری کار می‌کنند.”

نود و یک درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند که منابع تأمین دلیل اصلی تأخیر در تولید است و این موارد تأمین منابع اغلب ناشی از عدم وجود هزینه و در دسترس بودن اجزای بین تیم‌های مهندسی و تدارکات است.

این روند همچنین شامل ایجاد تعدیل نیرو در پایگاه تأمین‌کننده است، به گفته بارنت، محصولاتی که معمولاً فقط یک تأمین‌کننده دارند، جایگزین دیگری خواهند داشت یا وی گفت، شرکت‌ها می‌توانند تولید خود را به طور مساوی در بین تأمین‌کنندگان موجود پخش کنند. برای دستیابی به این امر وقت و هزینه بیشتری لازم است، با این وجود نیاز به زنجیره‌های تأمین الکترونیک برای تغییر اولویت‌های خود از حالت‌های کم‌هزینه به حالت انعطاف‌پذیری بالا و سرمایه‌گذاری در تحول دیجیتال برای چابک‌تر شدن زنجیره تأمین است.

این امر مستلزم دور شدن از ابزارهای طولانی مدت مانند استفاده از صفحات گسترده اکسل برای ذخیره و تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها، یا تکیه بر موارد غیر مکرر در مراجعه حضوری تأمین‌کنندگان برای تأیید صلاحیت تأمین‌کنندگان بین‌المللی است. بااین‌حال، بیشتر زنجیره‌های تأمین یک مدل چین+۱ را پیگیری می‌کنند و برای یافتن و احراز صلاحیت تأمین‌کنندگان جدید برای جلوگیری از فشارهای تعرفه‌ای یا اختلالات مربوط به ویروس کرونا تلاش می‌کنند، ساده‌سازی عملیات داخلی می‌تواند یک زنجیره تأمین برای موفقیت در حال حاضر و پیشبرد یک اقتصاد نامطمئن ایجاد کند.

 

منبع: https://www.supplychaindive.com/news/electronics-supply-chains-coronavirus-pandemic-trade-war-tariffs

1 نظر در “زنجیره‌ تأمین وسایل الکترونیکی و همه‌گیری ویروس کرونا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *